Ondernemingen binnen Nederland worden geacht zich bezig te houden met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De hoeveelheid  ondernemingen die actief bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen is lastig te bepalen. Nog steeds komen mij geluiden ter oren over het niet zien van het nut. Of het nu een eenmanszaak betreft , een limited, een maatschap, een V.O.F, een C.V. of een B.V. of N.V. het doet niet af aan het maatschappelijk belang van het geheel. Het is eigenlijk een activiteit die we allemaal als persoon na moeten streven.

Maar nu eerst toch maar terug naar die ondernemingen en de ondernemers, want als er vervolgens gesproken wordt over de besparing die het met zich meebrengt knikt men instemmend. Maar dan het er toe zetten, dat schijnt toch wel lastig te zijn. Helemaal het waar te beginnen.

Zeker nu we, aangaande de crisis, toch wel andere zaken aan ons hoofd hebben. Dat gaat op voor de ondernemer als ook voor de werknemer. In tijden van onzekerheid wordt het aantal actieve volgers (early adapters) al snel minder. Een onbewuste tegenwerking begint zich dan al vorm te geven.

Hoe dit dan toch te benaderen en aan te pakken? Volgens mij is het niet anders dan het stoppen met roken of drinken van alcohol. Men weet dat zo door gaan niet echt goed voor je is en dat het financieel een aardig verschil per jaar kan maken als men stopt…….maar dan toch…… De aanhouder wint.

Bob Schoon