Bij het nemen van beslissingen is het menselijke brein (meer dan we wellicht zouden verwachten) beïnvloed door situaties uit het verleden en de beperkingen bij het verwerken van complexe informatie. Vergelijkbare situaties uit het verleden worden onbewust getriggerd en de daarbij behorende uitgevoerde (werkende) oplossing ontpot zich als een soort lichtpunt vanuit het bewustzijn.

Maar hoe stel je vast dat juist die oplossing uit het verleden de juiste is in de huidige situatie? De meest voor de handliggende oplossing is om het gewoon te proberen. Faalt het dan was het toch niet hetzelfde. Echter hoe te handelen indien de situatie complexer is en/of hoe groter de gevolgen zijn als het nu net niet “de oplossing”?

Hoe beïnvloed dit ons ten tijden van een economische crisis? Sterker nog, is deze economische crisis wel een probleem? Is het misschien niet zo dat de economische crisis meer een uitwerking is van een oplossing van een (toentertijd) ander probleem. Denk dat we het wel aardig eens kunnen zijn over de voornaamste oorzaak van het wereldwijd omvallen van banken en failliet gaan van landen, als we dat mogen typeren als het begin van de economische crisis. Hebzucht, en niet alleen die van bankiers maar ook van de rest van de bevolking. Genoeg was gewoon niet meer genoeg. Hebzucht is vernietigend, maar hebzucht is er altijd al geweest zolang er mensen zijn. Het is uiteindelijk niet de eerste economische crisis en het zal ook zeker de laatste niet zijn.

Misschien wil dit ons zeggen dat de oplossing niet in het verleden ligt. Het verleden heeft ons globaal gezien vier zienswijze geleverd. Een Oosterse, een Midden Oosterse, een Communistische, en een Westerse. Zowel als economische eenheden als geloof georiënteerd verschillen ze van elkaar. Maar geen van alle heeft mijns inziens geresulteerd in de oplossing, alleen maar tot meer uitdagingen.

Bob Schoon