Conform een wat ouder onderzoek van EIM en Nyenrode zijn het de relatief grote MKB-bedrijven die vaker doen aan duurzaamheid. Grote bedrijven kunnen hier schijnbaar gemakkelijker capaciteit voor vrijmaken dan de kleinere. Tevens gaan bedrijven in de (productie) industrie vaker duurzaam ondernemen, en blijkt dat het vaker de familiebedrijven zijn die duurzaam ondernemen. Innovatiegerichte bedrijven doen ook vaker aan duurzaamheid. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat duurzaamheid onder bedrijven gestimuleerd kan worden door het stimuleren van veranderingsgezindheid bij bedrijven.

Toch komt bovenstaande op mij over dat zowaar elk bedrijf aan duurzaam ondernemen doet. Is dit dan meer een “verkoop” verhaal over duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen of toch een waardevol onderzoek?

Ondernemers willen mijns inziens ondernemen maar door de manier waarop er omgesprongen wordt met duurzaam ondernemen vanuit overheidswegen lijkt het meer op een belasting dan een noodzaak of voordeel. Natuurlijk krijg je, als je er rustig voor gaat zitten, iedereen tot op zekere hoogte wel mee. Maar de insteek van de Nederlandse economie is nog altijd geld gedreven. Dus als er geld mee te verdienen is zit iedereen vooraan.

Wanneer is het de moeite waard om met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en aanverwante praktijken te beginnen, wat is je eigen motivatie als ondernemer (en dan bedoel ik niet het gene dat gecommuniceerd wordt), wat wil je naast ondernemen nog meer bereiken, hoe kijk je als ondernemer naar jou toekomst en die van je bedrijf en hoe kijk je naar de toekomst waar jezelf geen deel van zult uitmaken?

Lijkt het me toch meer een waarden en normen verhaal te worden, misschien zelfs “karakter-gedreven”. En dan helpt geen enkel onderzoek je te overtuigen.

Bob Schoon